Volg ons

Bitcoin maken


Zelf bitcoins maken

Het mooie aan Bitcoins is dat je deze valuta zelf kunt creëren. En daarbij komt geen creatief gebruik van drukpersen en Photoshop kijken. Deze vorm van je eigen geld drukken kan het daglicht wel verdragen. En meer dan een computer heb je niet nodig. Maar hoe werkt dat maken van Bitcoins nu eigenlijk. De zoektocht naar eenvoudige manieren om dat in dit artikel uit te leggen was lang en lastig. En uiteindelijk kwamen we uit bij Morgen E. Peck: Om Bitcoin te begrijpen, kun je het best als een digitale rekening zien. Stel je voor dat je met een groep vrienden rond tafel zit. Iedereen beschikt over een laptop en heeft tegelijkertijd toegang tot hetzelfde logboek, dat precies weergeeft hoeveel Bitcoins elk van je vrienden op ieder moment bezit. Het saldo van elke afzonderlijke rekening kan dus door iedereen worden geraadpleegd. Wanneer een van hen op een gegeven moment wat Bitcoins aan een ander wil overmaken, moet hij iedereen rond de tafel daarvan op de hoogte brengen. Eens dat gebeurd is, voegt de hele groep die transactie aan het logboek toe, op voorwaarde dat allen de authenticiteit ervan hebben bevestigd.


Ondanks het feit dat het geld in dergelijk systeem digitaal is en geen fysieke vorm heeft, is het niet mogelijk om hetzelfde geld meer dan éénmaal uit te geven. Een double spending wordt door het netwerk immers meteen opgemerkt en bijgevolg verworpen. Hoewel deze uitleg niet de gehele lading weet te dekken is dit wel de definitie die door experts gebruikt wordt. Dit citaat wordt daarom ook veel aangehaald als we het hebben over wat Bitcoin nu eigenlijk is. In het citaat worden ook de transacties al aangehaald. In het normale elektronische betalingsverkeer kan elektronisch geld meerdere malen worden uitgegeven. Voorbeeld: Ik heb een eigen zaak, en een klant betaalt zijn rekening. Dat geld gebruik ik voor de aanschaf van een nieuwe laptop bij een webwinkel. De webwinkel betaalt er zijn personeel mee.

Het geld van mijn klanten gaat dus via mij en de webwinkel naar diens personeel. Hetzelfde geld wordt dus meerdere keren uitgegeven. Bij Bitcoin kan dat niet, de transacties worden namelijk voortdurend aan het netwerk getoetst, en dat is zo ingericht om een dubbele uitgave van hetzelfde geld tegen te gaan. Om iets te kunnen met de Bitcoins die je verkrijgt in een transactie, moeten deze dus opnieuw geauthenticeerd worden. Daar hoef je weinig voor te doen, maar het tekent wel de waarde die aan beveiliging wordt gehecht in het ecosysteem van Bitcoin.

Minen

Het minen van Bitcoins is niet heel lastig. Je hoeft tenslotte niet echt een mijn in, met helm, pikhouweel en als enige uiteindelijke resultaat stoflongen. Dit is digitaal mijnwerken, een stuk prettiger. Een systeem om de cryptovaluta te minen is voor een kleine EUR 500 prima in elkaar te knutselen. Bedenk wel dat er naast de aanschaf van het miningsysteem nog wat andere factoren de kop op steken. Ten eerste kost het draaien van een dergelijk systeem, 24 uur per dag en 7 dagen in de week, natuurlijk energie. Daarnaast moet je ook rekening houden met de moeilijkheidsgraad van het miningproces en de ontwikkeling van de valutakoers. De eerste is wel bekend, de laatste is enorm lastig te voorspellen. Om in elk geval de aanschaf terug te verdienen, moet een miningsysteem minimaal enkele maanden draaien. Online zijn er een aantal handige tools terug te vinden die je helpen bij het berekenen van de te verwachten winst, rekening houdend met de huidige valutakoers en met de moeilijkheidsgraad van de specifieke valuta, in ons geval Bitcoins. Met energiekosten houden deze rekenhulpen geen rekening.

Let op, we gaan hier uit van aanschaf van een compleet systeem. Je kunt je kosten natuurlijk drastisch verlagen als je al beschikt over een compleet systeem, of in ieder geval een groot deel van de benodigde componenten. Vooral de grafische kaart is een belangrijk element, veel belangrijker dan de andere componenten. Als je dus investeert, dien je eigen systeem rondom de grafische kaart te bouwen. Net alsof je een gaming rig bouwt, maar dan toch net even anders. De verkregen Bitcoins kun je naar wens gebruiken als betaalmiddel of omruilen voor andere (crypto)valuta. Net als de wat traditionelere vormen van beleggen kan ook het speculeren in digitale valuta interessant zijn. Maar ook een risico, het is dan ook niet aan te raden je spaarrekening te plunderen, een aantal machines te kopen en dan te gokken op een enorme koersstijging. Wie echter met verstand en enige terughoudendheid in cryptovaluta investeert kan er een leuk extraatje aan overhouden.

Als je deze informatie handig vindt, steun ons dan met een donatie:
Bitcoin adres: 199qweKqSzryPJsVi5n3iazuM8nLDFXBvo
Dogecoin adres: DSq6gfpPtUGRHTSj8XGkrSXLtgUaKcEfYd
Litecoin adres: LdYLtvBk5FiEmaqxmE2gFUzCd2NL8tz6La